Verfkleur kiezen
Verfkleur kiezen
Hoe kan je de beste verkleur kiezen
Kleuren kunnen wij dank zij het licht zien. De weer­kaatsing van het licht prikkelt ons netvlies en wat onze hersenen registreren noemen we een kleurin­druk of populair gezegd de kleur.
De lichtweerkaatsing of reflectie van elke kleur is anders Als een vlak of ruimte heel veel licht ont­vangt. zijn donkere kleuren (met een laag reflectie­vermogen l beter te onderscheiden dan op een vlak of in een ruimte met weinig licht. Ter onderscheiding: wit heeft een reflectievermogen van zo'n 80%. donkerblauw slechts 8%!
De zuid- en westkant van uw huis kan bijvoorbeeld goed in een donkerder tint worden geschilderd, omdat de kleur met het vele licht volop zichtbaar is. De noord- en oostkant moeten in een veel lichtere kleur geschilderd worden, zodat met een veel kleinere lichtweerkaatsing toch een vrij lichte indruk wordt gesuggereerd. Witte of felgekleurde accen­ten doen ook wonderen: oninteressante of voor het oog kleurloze delen worden ineens in het oog sprin­gend
Ook voor garages, schuren en schuttingen geldt deze wijze van kleuren kiezen. Een aardige bijzonderheid is dat lichte wanden, zoals een schutting, een donkere hoek niet alleen lichter laten lijken, maar ook de plan­tengroei bevorderen. De lichtweerkaatsing is in dit geval niet alleen belangrijk voor het oog, maar heeft ook praktisch nut.
Als u uw huis geheel in de omgeving wilt laten weg­vallen, is het een heel ander verhaal Uw tuin, het aangrenzende weiland of bos bepaalt dan de kleuren­keuze, die meestal neerkomt op natuurlijke tinten met misschien hier en daar een vrolijk accent Let ook op delen die zomers begroeid zijn en ·s winters kaal.
Een voorbeeld van kleur en licht Lichte geelen okertinten maken de koele kant van uw huis warmer en aantrekkelijker, maar laten de zuidzij­de van uw huis minder reflecteren. wit werkt wellicht verblindend.
Deze schuur in het Friese museumdorp Allingawier heeft een combinatie van traditioneel kleurgebruik. Een donkergroene basis met witte accenten. die behalve de deuromlijsting (nuttig kleurgebruik) hoofdzakelijk als sier zijn bedoeld. De deuren zijn aan de binnenkant ossebloedrood geschilderd Als ze openstaan. heeft het gebouw iets frivools Dit slimmigheidje werd vaker toege­past, zowel op het platteland als in de stad

Succes met je klus, Team Verfbeter.nl

Copyright © 2023 Verfbeter.nl. Alle rechten voorbehouden.